SaraNextGen.Com
Updated By SaraNextGen
On January 25, 2024, 11:35 AM

Exercise 8.2 - Chapter 8 Comparing Quantities class 7 ncert solutions Maths - SaraNextGen [2024]


Question 1:

Convert the given fractional numbers to per cents.

(a) https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/8792/Chapter%208_html_4db079ef.gif  (b) https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/8792/Chapter%208_html_4703099d.gif

(c) https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/8792/Chapter%208_html_783b0e6d.gif  (d) https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/8792/Chapter%208_html_60938e65.gif

Answer:

(a)

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/8792/Chapter%208_html_m20b6febe.gif

(b) https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/8792/Chapter%208_html_m9b7fbb9.gif

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/8792/Chapter%208_html_m341cf629.gif

(c) https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/8792/Chapter%208_html_m456be8b3.gif

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/8792/Chapter%208_html_c52094e.gif

(d) https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/8792/Chapter%208_html_m4cf357be.gif

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/8792/Chapter%208_html_709c885.gif

Question 2:

Convert the given decimal fractions to per cents.

(a) 0.65 (b) 2.1 (c) 0.02 (d) 12.35

Answer:

(a) 0.65

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2173/Chapter%208_html_61212531.gif

(b)2.1

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2173/Chapter%208_html_4253c3fa.gif

(c) 0.02

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2173/Chapter%208_html_m2525ebc5.gif

(d) 12.35

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2173/Chapter%208_html_2b16dd93.gif

Question 3:

Estimate what part of the figures is coloured and hence find the per cent which is coloured.

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2174/Chapter%208_html_m516871dc.jpg

Answer:

(i) Here, 1 part out of 4 equal parts are shaded which represents the fraction https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2174/Chapter%208_html_682bd651.gif .

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2174/Chapter%208_html_m7f6d4d09.jpg

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2174/Chapter%208_html_6c004082.gif

(ii) Here, 3 parts out of 5 equal parts are shaded which represents the fraction https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2174/Chapter%208_html_736b468b.gif .

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2174/Chapter%208_html_37c8d7c5.jpg

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2174/Chapter%208_html_m2eb39daa.gif

(iii) Here, 3 parts out of 8 equal parts are shaded which represents the fractionhttps://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2174/Chapter%208_html_m687ed983.gif .

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2174/Chapter%208_html_15310fde.jpg

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2174/Chapter%208_html_196261be.gif

Question 4:

Find:

(a) 15% of 250 (b) 1% of 1 hour

(c) 20% of Rs 2500 (d) 75% of 1 kg

Answer:

(a) https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2176/Chapter%208_html_7de88e96.gif

(b) 1 hour = 60 minutes

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2176/Chapter%208_html_m79ee57ba.gif

(c) https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2176/Chapter%208_html_47636eae.gif

(d) https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2176/Chapter%208_html_m45d7ae82.gif

Question 5:

Find the whole quantity if

(a) 5% of it is 600 (b) 12% of it is 1080

(c) 40% of it is 500 km (d) 70% of it is 14 minutes

(e) 8% of it is 40 litres

Answer:

(a) 5% of = 600

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2177/Chapter%208_html_77de5392.gif

(b) 12% of = Rs 1080

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2177/Chapter%208_html_m5441452c.gif

(c) 40% of x = 500 km

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2177/Chapter%208_html_m6519ce3f.gif

(d) 70% of = 14 min

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2177/Chapter%208_html_m4d7d2bb8.gif

(e) 8% of x = 40 L

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2177/Chapter%208_html_5755d58d.gif

= 500 L

Question 6:

Convert given percents to decimal fractions and also to fractions in simplest forms:

(a) 25% (b) 150%

(c) 20% (d) 5%

Answer:

(a) 25% https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2178/Chapter%208_html_m66ba88e4.gif

(b) 150% https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2178/Chapter%208_html_27a6ab7f.gif

(c) 20% https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2178/Chapter%208_html_m3bdeebc5.gif

(d) 5% https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2178/Chapter%208_html_279aea0a.gif

Question 7:

In a city, 30% are females, 40% are males and remaining are children. What per cent are children?

Answer:

It is given that 30% are females and 40% are males.

Children = (100 − 30 − 40) % = 30%

Question 8:

Out of 15, 000 voters in a constituency, 60% voted. Find the percentage of voters who did not vote. Can you now find how many actually did not vote?

Answer:

Percentage of voters who voted = 60%

Percentage of those who did not vote = 100% − 60% = 40%

Number of people who did not vote = 40% of 15000

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2180/Chapter%208_html_m2ecb4b71.gif

Therefore, 6000 people did not vote.

Question 9:

Meeta saves Rs 400 from her salary. If this is 10% of her salary. What is her salary?

Answer:

Let Meeta’s salary be Rs x.

Given that,

10% of = 400

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2181/Chapter%208_html_m6947848a.gif

x = 400 × 10 = Rs 4000

Therefore, Meeta’s salary is Rs 4000.

Question 10:

A local cricket team played 20 matches in one season. It won 25% of them. How many matches did they win?

Answer:

Number of games won = 25% of 20

https://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/curr/1/7/3/38/2183/Chapter%208_html_493dd337.gif

Therefore, the team won 5 matches.

Also Read : Exercise-8.3-Chapter-8-Comparing-Quantities-class-7-ncert-solutions-Maths

SaraNextGen