Exercise 4.5-Additional Problems - Chapter 4 - Inverse Trigonometric Functions - 12th Maths Guide Samacheer Kalvi Solutions
Updated On 26-08-2025 By Lithanya
You can Download the Exercise 4.5-Additional Problems - Chapter 4 - Inverse Trigonometric Functions - 12th Maths Guide Samacheer Kalvi Solutions with expert answers for all chapters. Perfect for Tamil & English Medium students to revise the syllabus and score more marks in board exams. Download and share it with your friends
Share this to Friend on WhatsApp
Additional Questions
Question 1.
Solve the following equation: $\sin ^{-1}(1-x)-2 \sin ^{-1} x=\frac{\pi}{2}$
Solution:
$
\begin{aligned}
& \text { If } \sin ^{-1}(1-x)-2 \sin ^{-1} x=\frac{\pi}{2} \\
& \Rightarrow \quad \sin ^{-1}(1-x)=\frac{\pi}{2}+2 \sin ^{-1} x \\
& \Rightarrow \quad 1-x=\sin \left[\frac{\pi}{2}+2 \sin ^{-1} x\right]=\cos \left(2 \sin ^{-1} x\right) \\
& \Rightarrow \quad 1-x=\cos \left[\cos ^{-1}\left(1-2 x^2\right)\right] \quad\left\{\because 2 \sin ^{-1} x=\cos ^{-1}\left(1-2 x^2\right)\right\} \\
& \Rightarrow \quad 1-x=1-2 x^2 \quad \Rightarrow 2 x^2-x=0 \\
& \Rightarrow \quad x(2 x-1)=0 \quad \Rightarrow x=0 \text { or } \frac{1}{2} \\
&
\end{aligned}
$
Question 2.
Solve: $\tan ^{-1} 2 x+\tan ^{-1} 3 x=\frac{\pi}{4}$
Solution:
$
\begin{aligned}
& \text { Now } \quad \tan ^{-1} 2 x+\tan ^{-1} 3 x=\tan ^{-1} \frac{2 x+3 x}{1-(2 x)(3 x)}=\tan ^{-1} \frac{5 x}{1-6 x^2}=\frac{\pi}{4} \text { (Given) } \\
& \Rightarrow \quad \frac{5 x}{1-6 x^2}=\tan \left(\frac{\pi}{4}\right)=1\left(\text { when } 1-6 x^2>0\right) \\
& \Rightarrow \quad 1-6 x^2=5 x \quad \Rightarrow 6 x^2+5 x-1=0 \\
& \Rightarrow \quad(6 x-1)(x+1)=0 \quad \Rightarrow x=\frac{1}{6} \\
&
\end{aligned}
$
Question 3.
Prove: $\sin ^{-1}\left(\frac{5}{13}\right)+\cos ^{-1}\left(\frac{3}{5}\right)=\tan ^{-1} \frac{63}{16}$
Solution:
Do it yourself
Question 4.
Prove: $\tan ^{-1}\left(\frac{1}{7}\right)+\tan ^{-1}\left(\frac{1}{13}\right)=\tan ^{-1} \frac{2}{9}$
Solution:
Do it yourself
Question 5.
Prove: $2 \sin ^{-1} \frac{3}{5}=\tan ^{-1} \frac{24}{7}$
Solution:
Do it yourself
Question 6.
Solve for $x: \tan \left(\cos ^{-1} x\right)=\sin \left(\cot ^{-1} \frac{1}{2}\right)$
Solution:
Do it yourself
Question 7.
Solve for $x: \tan \left(\cos ^{-1} x\right)=\sin \left(\cot ^{-1} \frac{1}{2}\right)$
Solution:
$
\begin{aligned}
\tan \left(\cos ^{-1} x\right) & =\tan \left[\tan ^{-1} \frac{\sqrt{1-x^2}}{x}\right] \\
\sin \left(\cot ^{-1} \frac{1}{2}\right) & =\sin \left(\sin ^{-1} \frac{2}{\sqrt{5}}\right) \\
\Rightarrow \quad \frac{\sqrt{1-x^2}}{x} & =\frac{2}{\sqrt{5}} \quad \Rightarrow x=\pm \frac{\sqrt{5}}{3}
\end{aligned}
$
Question 8.
If $\sin \left(\sin ^{-1} \frac{1}{5}+\cos ^{-1} x\right)=1$, then find $x$.
Solution:
$
\begin{aligned}
& \sin \left(\sin ^{-1} \frac{1}{5}+\cos ^{-1} x\right)=1 \\
& \Rightarrow \quad \sin ^{-1}\left(\frac{1}{5}\right)+\cos ^{-1} x=\sin ^{-1} 1=\frac{\pi}{2} \\
& \Rightarrow \quad x=\frac{1}{5} \\
& \left(\because \sin ^{-1} \frac{1}{5}+\cos ^{-1} \frac{1}{5}=\frac{\pi}{2}\right) \\
&
\end{aligned}
$
Question 9.
If $\sin ^{-1} x+\sin ^{-1} y+\sin ^{-1} z=\pi$, then prove that $x^4+y^4+z^4+4 x^2 y^2 z^2=2\left(x^2 y^2+y^2 z^2+z^2 x^2\right)$.
Solution:
Let $\sin ^{-1} x=\alpha ; \sin ^{-1} y=\beta$ and $\sin ^{-1} z=\gamma$ then $\sin \alpha=x ; \sin \beta=y$ and $\sin \gamma=z$
$
\therefore \begin{aligned}
\alpha+\beta+\gamma & =\pi \\
\alpha+\beta & =\pi-\gamma \\
\cos \alpha \cos \beta-\sin \alpha \sin \beta & =-\cos \gamma \\
\sqrt{1-x^2} \sqrt{1-y^2}-x y & =-\sqrt{1-z^2} \\
\sqrt{1-x^2} \sqrt{1-y^2} & =x y-\sqrt{1-z^2}
\end{aligned} \quad \Rightarrow \cos (\alpha+\beta)=\cos (\pi-\gamma)
$
Squaring on both sides, we get
$
\begin{gathered}
\left(1-x^2\right)\left(1-y^2\right)=x^2 y^2+1-z^2-2 x y \sqrt{1-z^2} \\
1-y^2-x^2+x^2 y^2=x^2 y^2+1-z^2-2 x y \sqrt{1-z^2} \\
2 x y \sqrt{1-z^2}=x^2+y^2-z^2
\end{gathered}
$
Again squaring on both sides, we get
$
\begin{aligned}
4 x^2 y^2\left(1-z^2\right) & =\left(x^2+y^2-z^2\right)^2 \\
4 x^2 y^2-4 x^2 y^2 z^2 & =x^4+y^4+z^4+2 x^2 y^2-2 y^2 z^2-2 x^2 z^2 \\
x^4+y^4+z^4+4 x^2 y^2 z^2 & =2\left(x^2 y^2+y^2 z^2+x^2 z^2\right)
\end{aligned}
$
Question 10.
Prove that: $\cos \left[\tan ^{-1}\left\{\sin \left(\cot ^{-1} x\right)\right\}\right]=\sqrt{\frac{x^2+1}{x^2+2}}$
Solution:
Let $\theta=\cot ^{-1} x$
$
\cot \theta=x ; \theta \in(0, \pi)
$
$
\sin \left(\cot ^{-1} x\right)=\sin \theta=\frac{1}{\operatorname{cosec} \theta}=\frac{1}{\sqrt{1+\cot ^2 \theta}}=\frac{1}{\sqrt{1+x^2}}
$
Now
$
\begin{aligned}
\tan ^{-1}\left[\sin \left(\cot ^{-1} x\right)\right] & =\tan ^{-1}\left(\frac{1}{\sqrt{1+x^2}}\right) \\
\text { Take } \alpha & =\tan ^{-1}\left(\frac{1}{\sqrt{1+x^2}}\right) \\
\tan \alpha & =\frac{1}{\sqrt{1+x^2}} \operatorname{since} \alpha \in\left(0, \frac{\pi}{2}\right) \\
\cos \left[\tan ^{-1}\left\{\sin \left(\cot ^{-1} x\right)\right\}\right] & =\cos \alpha=\frac{1}{\sec \alpha} \\
& =\frac{1}{\sqrt{1+\tan ^2 \alpha}}=\frac{1}{\sqrt{1+\frac{1}{1+x^2}}}=\sqrt{\frac{2+x^2}{1+x^2}}=\sqrt{\frac{1+x^2}{2+x^2}}
\end{aligned}
$
