Exercise 4.6-Additional Problems - Chapter 4 - Inverse Trigonometric Functions - 12th Maths Guide Samacheer Kalvi Solutions
Updated On 26-08-2025 By Lithanya
You can Download the Exercise 4.6-Additional Problems - Chapter 4 - Inverse Trigonometric Functions - 12th Maths Guide Samacheer Kalvi Solutions with expert answers for all chapters. Perfect for Tamil & English Medium students to revise the syllabus and score more marks in board exams. Download and share it with your friends
Share this to Friend on WhatsApp
Additional Questions
Question 1.
Find the principal value of $\sin ^{-1}\left(\frac{1}{2}\right)$ and $\sin ^{-1}\left(-\frac{1}{\sqrt{2}}\right)$.
Solution:
$\frac{\pi}{6}$ and $-\frac{\pi}{4}$
Question 2.
Find the principal value of
$\cos ^{-1}\left(\frac{-\sqrt{3}}{2}\right)$ and $\cos ^{-1}\left(\frac{-1}{2}\right)$.
Solution:
$\frac{5 \pi}{6}$ and $\frac{2 \pi}{3}$
Question 3.
$
\tan ^{-1} 1+\cos ^{-1}\left(-\frac{1}{2}\right)+\sin ^{-1}\left(-\frac{1}{2}\right)
$
Solution:
$
\frac{3 \pi}{4}
$
Question 4.
Evaluate
(i) $\tan ^{-1}\left(\tan \frac{3 \pi}{4}\right)$
(ii) $\tan ^{-1}\left(\tan \frac{\pi}{4}\right)$
Solution:
(i) $-\frac{\pi}{4} ;
$ (ii) $\frac{\pi}{4}$
Question 5.
Evaluate
(i) $\sin ^{-1}\left(\sin \frac{\pi}{3}\right)$
(ii) $\cos ^{-1}\left(\cos \frac{2 \pi}{3}\right)$
(iii) $\cos ^{-1}\left(\cos \frac{7 \pi}{6}\right)$
Solution:
(i) $\frac{\pi}{3}$;
(ii) $\frac{2 \pi}{3}$;
(iii) $\frac{5 \pi}{6}$
Question 6.
Simplify: $\tan ^{-1}\left(\frac{a \cos x-b \sin x}{b \cos x+a \sin x}\right) \frac{-\pi}{2}-1$
Question 7.
(i) $\tan \left\{2 \tan ^{-1} \frac{1}{5}-\frac{\pi}{4}\right\}$
(ii) $\tan \left\{\frac{1}{2} \cos ^{-1} \frac{\sqrt{5}}{3}\right\}$
Solution:
(i) $-\frac{7}{17} ;$ (ii) $\frac{3-\sqrt{5}}{2}$
Question 8.
Solve: $\tan ^{-1} \frac{x-1}{x+1}+\tan ^{-1} \frac{2 x-1}{2 x+1}=\tan ^{-1} \frac{23}{26}$
Solution:
$
\mathrm{x}=\frac{1}{6}
$
Question 9.
Find the values of each of the following:
(i) $\tan ^{-1}\left[2 \cos \left\{2 \sin ^{-1}\left(\frac{1}{2}\right)\right\}\right]$
(ii) $\cot \left[\tan ^{-1} a+\cot ^{-1} a\right]$
(iii) $\cos \left(\sec ^{-1} x+\operatorname{cosec}^{-1} x\right),|x| \geq 1$
Solution:
(i) $\frac{\pi}{4}$; (ii) 0 ; (iii) 0
Question 10.
Solve for $\mathrm{x}$ :
(i) $\tan ^{-1}(x+1)+\tan ^{-1}(x-1)=\tan ^{-1} \frac{18}{31}$
(ii) $\sin ^{-1} x+\sin ^{-1} 2 x=\frac{\pi}{3}$
(iii) $\tan \left(\cos ^{-1} x\right)=\sin \left(\cot ^{-1} \frac{1}{2}\right)$
(iv) $\cot ^{-1} x-\cot ^{-1}(x+2)=\frac{\pi}{12}$, where $x>0$
Solution:
(i) $\frac{1}{4} ;$ (ii) $\frac{1}{2} \sqrt{\frac{3}{7}} ;$ (iii) $\pm \frac{\sqrt{5}}{3} ;$ (iv) $\sqrt{3}$
Question 11.
Prove:
(i) $\tan ^{-1} \frac{1}{4}+\tan ^{-1} \frac{2}{9}=\frac{1}{2} \cos ^{-1} \frac{3}{5}$
(ii) $\sin ^{-1} \frac{12}{13}+\cos ^{-1} \frac{4}{5}+\tan ^{-1} \frac{63}{16}=\pi$
(iii) $\tan \left(\cos ^{-1} \frac{4}{5}+\tan ^{-1} \frac{2}{3}\right)=\frac{17}{6}$
Question 12.
Evaluate: $\sin \left(\tan ^{-1} x+\cot ^{-1} x\right)$
Question 13.
The value of $\sin ^{-1}(1)+\sin ^{-1}(0)$ is .......
(a) $\frac{\pi}{2}$
(b) 0
(c) 1
(d) $\pi$
Solution:
(a) $\frac{\pi}{2}$
Hint:
$
\sin ^{-1} 1=\frac{\pi}{2} ; \sin ^{-1} 0=0 \quad \therefore \sin ^{-1} 1+\sin ^{-1} 0=\frac{\pi}{2}+0=\frac{\pi}{2}
$
Question 14.
$
\sin ^{-1}\left(3 \frac{x}{2}\right)+\cos ^{-1}\left(3 \frac{x}{2}\right)=
$
(a) $\frac{3 \pi}{2}$
(b) $6 x$
(c) $3 x$
(d) $\frac{\pi}{2}$
Solution:
(d) $\frac{\pi}{2}$
Hint:
We know that $\sin ^{-1} x+\cos ^{-1} x=\frac{\pi}{2}$
$
\therefore \quad \sin ^{-1}\left(3 \frac{x}{2}\right)+\cos ^{-1}\left(3 \frac{x}{2}\right)=\frac{\pi}{2}
$
Question 15.
$
\tan ^{-1} \mathrm{x}+\cot ^{-1} \mathrm{x}=\text {. }
$
(a) 1
(b) $-\pi$
(c) $\frac{\pi}{2}$
(d) $\pi$
Solution:
(c) $\frac{\pi}{2}$
Hint:
We know that $\tan ^{-1} x+\cot ^{-1} x=\frac{\pi}{2}$
Question 16.
$
\sin ^{-1} x-\cos ^{-1}(-x)=
$
(a) $\frac{-\pi}{2}$
(b) $\frac{\pi}{2}$
(c) $\frac{-3 \pi}{2}$
(d) $\frac{3 \pi}{2}$
Solution:
(a) $\frac{-\pi}{2}$
Hint:
$
\begin{aligned}
\cos ^{-1}(-x) & =\pi-\cos ^{-1} x \\
\therefore \quad \sin ^{-1} x-\cos ^{-1}(-x) & =\sin ^{-1} x-\left[\pi-\cos ^{-1} x\right]=\sin ^{-1} x-\pi+\cos ^{-1} x \\
& =-\pi+\sin ^{-1} x+\cos ^{-1} x
\end{aligned}
$
But $\quad \sin ^{-1} x+\cos ^{-1} x=\frac{\pi}{2} \quad \therefore$ (1) becomes $-\pi+\frac{\pi}{2}=\frac{-\pi}{2}$
Question 17.
$
\sec ^{-1}\left(\frac{2}{3}\right)+\operatorname{cosec}^{-1}\left(\frac{2}{3}\right)=.
$
(a) $\frac{-\pi}{2}$
(b) $\frac{\pi}{2}$
(c) $\pi$
(d) $-\pi$
Solution:
(b) $\frac{\pi}{2}$
Hint:
We know that $\sec ^{-1} x+\operatorname{cosec}^{-1} x=\frac{\pi}{2}$
$
\sec ^{-1}\left(\frac{2}{3}\right)+\operatorname{cosec}^{-1}\left(\frac{2}{3}\right)=\frac{\pi}{2}
$
Question 18.
$
\tan ^{-1}\left(\frac{1}{2}\right)+\tan ^{-1}\left(\frac{1}{3}\right)=
$
(a) $\sin ^{-1} \frac{1}{\sqrt{2}}$
(b) $\sin ^{-1}\left(\frac{1}{2}\right)$
(c) $\tan ^{-1}\left(\frac{1}{2}\right)$
(d) $\tan ^{-1}\left(\frac{1}{\sqrt{3}}\right)$
Solution:
(a) $\sin ^{-1} \frac{1}{\sqrt{2}}$
Hint:
$
\tan ^{-1}\left(\frac{1}{2}\right)+\tan ^{-1}\left(\frac{1}{3}\right)=\tan ^{-1} \frac{\frac{1}{2}+\frac{1}{3}}{1-\frac{1}{2} \times \frac{1}{3}}=\tan ^{-1}\left(\frac{\frac{3+2}{6}}{1-\frac{1}{6}}\right)=\tan ^{-1}\left(\frac{\frac{5}{6}}{\frac{5}{6}}\right)=\tan ^{-1} 1
$
Now $\quad \tan ^{-1} 1=x$ (say) $\quad \therefore 1=\tan x$, i.e., $x=\frac{\pi}{4}$
So $\quad \sin x=\sin \frac{\pi}{4}=\frac{1}{\sqrt{2}} \quad \therefore x=\sin ^{-1} \frac{1}{\sqrt{2}}$
Question 19.
The value of $\cos ^{-1}(-1)+\tan ^{-1}(\infty)+\sin ^{-1} 1=$
(a) $-\pi$
(b) $\frac{3 \pi}{2}$
(c) $30^{\circ}$
(d) $2 \pi$
Solution:
(d) $2 \pi$
Hint:
$
\begin{aligned}
& \cos ^{-1}(-1)=\pi ; \tan ^{-1}(\infty)=\frac{\pi}{2} ; \sin ^{-1}(1)=\frac{\pi}{2} \\
& \therefore \quad \cos ^{-1}(-1)+\tan ^{-1}(\infty)+\sin ^{-1}(1)=\pi+\frac{\pi}{2}+\frac{\pi}{2}=2 \pi \\
&
\end{aligned}
$
Question 20.
The value of $\cos ^{-1}(-1)+\tan ^{-1}(\infty)+\sin ^{-1} 1=$
(a) $\frac{3 \pi}{2}$
(b) $-\pi$
(c) $2 \pi$
(d) $3 \pi$
Solution:
(c) $2 \pi$
Hint:
$
\begin{aligned}
\cos ^{-1}(-1) & =\pi ; \tan ^{-1}(\infty)=\frac{\pi}{2} ; \sin ^{-1}(1)=\frac{\pi}{2} \\
\therefore \quad \cos ^{-1}(-1)+\tan ^{-1}(\infty)+\sin ^{-1}(1) & =\pi+\frac{\pi}{2}+\frac{\pi}{2}=2 \pi
\end{aligned}
$
