WELCOME TO SaraNextGen.Com

Exercise 9.6 - Chapter 9 - Limits and Continuity - 11th Maths Guide Samacheer Kalvi Solutions

Updated On 26-08-2025 By Lithanya


You can Download the Exercise 9.6 - Chapter 9 - Limits and Continuity - 11th Maths Guide Samacheer Kalvi Solutions with expert answers for all chapters. Perfect for Tamil & English Medium students to revise the syllabus and score more marks in board exams. Download and share it with your friends

Ex 9.6
Choose the correct or the most suitable answer from the given four alternatives
Question 1.

$
\lim _{x \rightarrow \infty} \frac{\sin x}{x} \text {.................. }
$
(a) 1
(b) 0
(c) $\infty$
(d) $-\infty$
Solution:
(b) 0
Hint: $\quad \lim _{x \rightarrow \infty} \frac{\sin x}{x}=\lim _{x \rightarrow \infty}\left(\frac{1}{x}\right) \lim _{x \rightarrow \infty}(\sin x)=0$
Question 2.
$
\lim _{x \rightarrow \pi / 2} \frac{(2 x-\pi)}{\cos x}
$
(a) 2
(b) 1
(c) -2
(d) 0
Solution:

(c) -2
$
\begin{aligned}
\text { let } y=2 x-\pi \Rightarrow \frac{\pi+y}{2} & =x \\
x \rightarrow \pi / 2 & \Rightarrow y \rightarrow 0 \\
\therefore \quad \lim _{x \rightarrow \pi / 2}\left(\frac{2 x-\pi}{\cos x}\right) & =\lim _{y \rightarrow 0} \frac{y}{\cos \left(\frac{\pi}{2}+y / 2\right)} \\
& =\lim _{y \rightarrow 0} \frac{y}{-\sin y / 2} \\
& =\lim _{y \rightarrow 0} \frac{-y / 2}{\sin y / 2} \\
& =-2 \lim _{y \rightarrow 0} \frac{1}{\left(\frac{\sin y / 2}{y / 2}\right)}=-2
\end{aligned}
$
Question 3.
$
\lim _{x \rightarrow 0} \frac{\sqrt{1-\cos 2 x}}{x}
$
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) does not exist
Solution:
(d) does not exist
Hint: $\lim _{x \rightarrow 0} \frac{\sqrt{1-\cos 2 x}}{x}=\lim _{x \rightarrow 0} \frac{\sqrt{1-\cos ^2 x}}{x}=\lim _{x \rightarrow 0} \sqrt{2}\left(\left|\frac{\sin x}{x}\right|\right)=\lim _{x \rightarrow 0^{+}} \frac{\sqrt{2}|\sin x|}{x}=1$ and $\quad \lim _{x \rightarrow 0^{-}} \frac{\sqrt{2}|\sin x|}{x}=-1$
limit does not end
Question 4.
$
\lim _{\theta \rightarrow 0} \frac{\sin \sqrt{\theta}}{\sqrt{\sin \theta}}
$
(a) 1
(b) -1

(c) 0
(d) 2
Solution:
(a) 1
$
\text { Hint: } \quad \begin{aligned}
\lim _{\theta \rightarrow 0} \frac{\sin \sqrt{\theta}}{\sqrt{\sin \theta}} & =\lim _{\theta \rightarrow 0} \frac{\sin \sqrt{\theta}}{\sqrt{\theta}} \cdot \frac{\sqrt{\theta}}{\sqrt{\sin \theta}} \\
& =\lim _{\theta \rightarrow 0} \frac{\sin \sqrt{\theta}}{\sqrt{\theta}} \cdot \lim _{\theta \rightarrow 0} \sqrt{\frac{\theta}{\sin \theta}} \\
& =1
\end{aligned}
$
Question 5.
$\lim _{x \rightarrow \infty}\left(\frac{x^2+5 x+3}{x^2+x+3}\right)^x$ is
(a) $\mathrm{e}^4$
(b) $\mathrm{e}^2$
(c) $\mathrm{e}^3$
(d) 1
Solution:
(a) $\mathrm{e}^4$
$
\begin{aligned}
\lim _{x \rightarrow \infty}\left(\frac{x^2+5 x+3}{x^2+x+3}\right)^x & =\lim _{x \rightarrow \infty}\left(1+\frac{4 x}{x^2+x+3}\right) \\
& =\lim _{x \rightarrow \infty}\left[1+\left(\frac{4 x}{x^2+x+3}\right)\right]^{\frac{x^2+x+3}{4 x} \times \frac{4 x^2}{x^2+x+3}} \\
& =\lim _{x \rightarrow \infty}\left\{\left(1+\frac{4 x}{x^2+x+3}\right)^{\frac{x^2+x+3}{4 x}}\right\}^{\frac{4 x^2}{x^2\left(1+\frac{1}{x}+3 / x^2\right)}} \\
& =e^4
\end{aligned}
$

Question 6.
$\lim _{x \rightarrow \infty} \frac{\sqrt{x^2-1}}{2 x+1}$
(a) 1
(b) 0
(c) -1
(d) $\frac{1}{2}$
Solution:
(d) $\frac{1}{2}$
Hint: $\quad \lim _{x \rightarrow \infty} \frac{\sqrt{x^2-1}}{2 x+1}=\lim _{x \rightarrow 0} \frac{x \sqrt{1-1 / x}}{x(2+1 / x)}=1 / 2$
Question 7.
$\lim _{\boldsymbol{x} \rightarrow \infty} \frac{a^{\boldsymbol{x}}-b^{\boldsymbol{x}}}{x}$
(a) $\log a b$
(b) $\log \left(\frac{a}{b}\right)$
(c) $\log \left(\frac{b}{a}\right)$
(d) $\frac{a}{b}$
Solution:
(b) $\log \left(\frac{a}{b}\right)$
Hint: $\quad \lim _{x \rightarrow \infty} \frac{a^x-b^x}{x}=\lim _{x \rightarrow 0} \frac{a^x-1-b^x+1}{x}$

$
\begin{aligned}
& =\lim _{x \rightarrow 0} \frac{\left(a^x-1\right)-\left(b^x+1\right)}{x} \\
& =\lim _{x \rightarrow 0}\left(\frac{a^x-1}{x}\right)-\lim _{x \rightarrow 0}\left(\frac{b^x-1}{x}\right) \\
& =\log a-\log b \\
& =\log (a / b)
\end{aligned}
$
Question 8 .
$
\lim _{x \rightarrow 0} \frac{8^x-4^x-2^x+1^x}{x^2}
$
(a) $2 \log 2$
(b) $2(\log 2)^2$
(c) $\log 2$
(d) $3 \log 2$
Solution:

(b) $2(\log 2))^2$
$
\text { Hint: } \begin{aligned}
\lim _{x \rightarrow 0} \frac{8^x-4^x-2^x+1^x}{x^2} & =\lim _{x \rightarrow 0} \frac{4^x\left(2^x-1\right)-\left(2^x-1\right)}{x^2} \\
& =\lim _{x \rightarrow 0} \frac{\left(4^x-1\right)-\left(2^x-1\right)}{x^2} \\
& =\lim _{x \rightarrow 0} \frac{\left(4^x-1\right)}{x} \frac{\left(2^x-1\right)}{x}=(\log 4) \log 2 \\
& =\log 2^2 \log 2 \\
& =2 \log 2 \cdot \log 2 \\
& =2(\log 2)^2
\end{aligned}
$
Question 9.
If $\mathrm{f}(\mathrm{x})=x(-1)^{\left\lfloor\frac{1}{x}\right\rfloor}, \mathrm{x} \leq \theta$, then the value of $x \rightarrow 0$ is equal to
(a) -1
(b) 0
(c) 2
(d) 4
Solution:
(b) 0
$
\text { Hint: } \begin{aligned}
\lim _{x \rightarrow 0} f(x) & =\lim _{x \rightarrow 0} x(-1)^{\left[\frac{1}{x}\right]}(x \leq 0)=\left[\frac{1}{x}\right]=-1 \\
& =\lim _{x \rightarrow 0} x(-1)^{-1} \\
& =\lim _{x \rightarrow 0}(-x)=0
\end{aligned}
$

Question 10 .
$
\lim _{x \rightarrow 3}\lfloor x\rfloor=
$
(a) 2
(b) 3
(c) does not exist
(d) 0
Solution:
(c) does not exist
Hint:
$
\lim _{x \rightarrow 3}\lfloor x\rfloor=\lim _{x \rightarrow 3}\lfloor x\rfloor=2, \lim _{x \rightarrow 3^{+}}\lfloor x\rfloor=3
$
Limit does not exist

Question 11.
Let the function $\mathrm{f}$ be defined $\mathrm{f}(\mathrm{x})=\left\{\begin{array}{cl}3 x & 0 \leq x \leq 1 \\ -3 x+5 & 1 (a) $\lim _{x \rightarrow 1} f(x)=1$
(b) $\lim _{x \rightarrow 1} f(x)=3$
(c) $\lim _{x \rightarrow 1} f(x)=2$
(d) $\lim _{x \rightarrow 1} f(x)$ does not exist
Solution:

(c) $\lim _{x \rightarrow 1} f(x)=2$
Hint:
$
\begin{aligned}
& \lim _{x \rightarrow 1^{-}} f(x)=\lim _{x \rightarrow 1^{-}} 3 x=3 \\
& \lim _{x \rightarrow 1^{+}} f(x)=\lim _{x \rightarrow 1^{+}}-3 x+5=-3+5=2
\end{aligned}
$
Limit does not exist

Question 12.
If $\mathrm{f}: \mathrm{R} \rightarrow \mathrm{R}$ is defined by $\mathrm{f}(\mathrm{x})=\lfloor x-3\rfloor+|x-4|$ for $\mathrm{x} \in \mathrm{R}$, then $\lim _{x \rightarrow 3^{-}} f(x)$ is equal to
(a) -2
(b) -1
(c) 0
(d) 1
Solution:
(c) 0
Hint:
$
\begin{aligned}
f(x) & =\lfloor x-3\rfloor+|x-4| \text { If } x<0,[x]=n-1 \\
\lim _{x \rightarrow 3^{-}} f(x) & =\lim _{x \rightarrow 3^{-}}[x-3]+|x-4|=\lim _{x \rightarrow 3^{-}}[x-3]+|x-4| \\
& =-1+1 \\
& =0
\end{aligned}
$
Question 13.
$\lim _{x \rightarrow 0} \frac{x e^x-\sin x}{x}$ is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 0
Solution:

(d) 0
$
\text { Hint: } \begin{aligned}
\lim _{x \rightarrow 0} \frac{x e^x-\sin x}{x} & =\lim _{x \rightarrow 0}\left(\frac{x e^x}{x}-\frac{\sin x}{x}\right) \\
& =\lim _{x \rightarrow 0} e^x-\lim _{x \rightarrow 0}\left(\frac{\sin x}{x}\right) \\
& =1-1 \\
& =0
\end{aligned}
$
Question 14.
$\lim _{x \rightarrow 0} \frac{\sin p x}{\tan 3 x}=4$, then the value of $p$ is
(a) 6
(b) 9
(c) 12
(d) 4
Solution:
(c) 12
$
\begin{gathered}
\text { Hint: } \lim _{x \rightarrow 0} \frac{\frac{\sin p x}{p x} \times p x}{\frac{\tan 3 x}{3 x} \times 3 x}=4 \Rightarrow \frac{\lim _{x \rightarrow 0}\left(\frac{\sin p x}{p x}\right) \times p}{\lim _{x \rightarrow 0}\left(\frac{\tan 3 x}{3 x}\right) \times 3}=4 \\
\frac{p}{3}=4 \Rightarrow p=12
\end{gathered}
$
Question 15.
$\lim _{\alpha \rightarrow \pi / 4} \frac{\sin \alpha-\cos \alpha}{\alpha-\pi / 4}$ is
(a) $\sqrt{2}$
(b) $\frac{1}{\sqrt{2}}$
(c) 1
(d) 2
Solution:

(a) $\sqrt{2}$
Question 16.
$
\lim _{n \rightarrow \infty}\left(\frac{1}{n^2}+\frac{2}{n^2}+\frac{3}{n^2}+\frac{4}{n^2}+\ldots . .+\frac{n}{n^2}\right)
$
(a) $\frac{1}{2}$
(b) 0
(c) 1
(d) $\infty$
Solution:
(a) $\frac{1}{2}$
$
\text { Hint: } \begin{aligned}
& \lim _{n \rightarrow \infty}\left(\frac{1}{n^2}+\frac{2}{n^2}+\frac{3}{n^2}+\frac{4}{n^2}+\ldots .+\frac{n}{n^2}\right) \\
= & \lim _{n \rightarrow \infty}\left(\frac{1+2+3+4+\ldots .+n}{n^2}\right)=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{n(n+1)}{2 n^2}=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{n^2\left(1+\frac{1}{n}\right)}{2 n^2} \\
= & 1 / 2
\end{aligned}
$
Question 17.
$
\lim _{x \rightarrow 0} \frac{e^{\sin x}-1}{x}=
$
(a) 1
(b) $\mathrm{e}$
(c) $\frac{1}{e}$
(d) 0
Solution:

(a) 1
Hint:
$
\begin{aligned}
\lim _{x \rightarrow 0} \frac{e^{\sin x}-1}{x} & =\lim _{x \rightarrow 0} \frac{e^{\sin x}-1}{\sin x} \times \frac{\sin x}{x} \\
& =\lim _{x \rightarrow 0} \frac{e^{\sin x}-1}{\sin x} \times \lim _{x \rightarrow \infty} \frac{\sin x}{x} \Rightarrow 1 \times 1=1
\end{aligned}
$
Question 18.
$
\lim _{x \rightarrow 0} \frac{e^{\tan x}-e^x}{\tan x-x}
$
(a) 1
(b) e
(c) $\frac{1}{2}$
(d) 0
Solution:
(a) 1
Hint:
$
\begin{aligned}
\lim _{x \rightarrow 0} \frac{e^{\tan x}-e^x}{\tan x-x} & \left.=\lim _{x \rightarrow 0} \frac{e^x\left(\frac{e^{\tan x}}{e^x}-1\right)}{(\tan x-x)}\right) \\
& =\lim _{x \rightarrow 0} \frac{e^x\left(e^{\tan x-x}-1\right)}{(\tan x-x)} \\
& =\lim _{x \rightarrow 0} e^x \cdot \lim _{x \rightarrow 0}\left(\frac{e^{\tan x-x}-1}{\tan x-x}\right) \\
& =1 \times 1 \\
& =1
\end{aligned}
$

Question 19.
The value of $\lim _{x \rightarrow 0} \frac{\sin x}{\sqrt{x^2}}$
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) $\infty$
Solution:
(d) $\infty$
Hint:

$
\begin{aligned}
& =\lim _{x \rightarrow 0} \frac{\sin x}{|x|} \\
& =\lim _{x \rightarrow 0^{-}} \frac{\sin x}{-x}=-1 \\
& =\lim _{x \rightarrow 0^{+}} \frac{\sin x}{x}=1
\end{aligned}
$
So limit does not exist
Question 20.
The value of $\lim _{x \rightarrow k^{-}} x-\lfloor\boldsymbol{x}\rfloor$, , where $\mathrm{k}$ is an integer is
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) 2
Solution:
(b) 1
$
\text { Hint: } \quad \begin{aligned}
\quad \lim _{x \rightarrow k^{-}} x-\lfloor x\rfloor & =\lim _{x \rightarrow k^{-}} x-\lfloor x\rfloor=k-(k-1) \\
& =k-k x+1=1 .
\end{aligned}
$

Question 21.
At $\mathrm{x}=\frac{3}{2}$ the function $\mathrm{f}(\mathrm{x})=\frac{|2 x-3|}{2 x-3}$ is
(a) Continuous
(b) discontinuous
(c) Differentiate
(d) non-zero
Solution:
(b) discontinuous
$
\begin{aligned}
& \text { Hint: } \quad \lim _{x \rightarrow 3 / 2^{-}} f(x)=\lim _{x \rightarrow 3 / 2^{-}} \frac{|2 x-3|}{2 x-3}=1 \\
& \lim _{x \rightarrow 3 / 2^{+}} f(x)=\lim _{x \rightarrow 3 / 2^{-}} \frac{|2 x-3|}{2 x-3}=7 \\
& \lim _{x \rightarrow 3 / 2^{-}} f(x) \neq \lim _{x \rightarrow 3 / 2^{+}} f(x) \text { is not continuous } \\
&
\end{aligned}
$

Question 22.

Let $\mathrm{f}: \mathrm{R} \rightarrow \mathrm{R}$ be defined by $f(\mathrm{x})=\left\{\begin{array}{ll}x & x \text { is irrational } \\ 1-x & x \text { is rational }\end{array}\right.$ then $\mathrm{f}$ is

(a) Discontinuous at $x=\frac{1}{2}$
(b) Continuous at $x=\frac{1}{2}$
(c) Continuous everywhere
(d) Discontinuous everywhere
Solution:
(b) Continuous at $x=\frac{1}{2}$
Hint:
$
\begin{gathered}
\lim _{x \rightarrow 1 / 2} f(x)=\lim _{x \rightarrow 1 / 2^{-}}(1-x)=1-1 / 2=1 / 2 \\
\lim _{x \rightarrow 1 / 2} f(x)=\lim _{x \rightarrow 1 / 2}(1-x)=1-1 / 2=1 / 2
\end{gathered}
$
$\therefore f(x)$ continuous at $x=1 / 2$

Question 23.
The function $\mathrm{f}(\mathrm{x})=\left\{\begin{array}{ll}\frac{x^2-1}{x^3+1} & x \neq 1 \\ P & x=-1\end{array}\right.$ is not defined for $\mathrm{x}=-1$. The value of $\mathrm{f}(-1)$ so that the function extended by this value is continuous is .............
(a) $\frac{2}{3}$
(b) $-\frac{2}{3}$
(c) 1
(d) 0
Solution:
(b) $-\frac{2}{3}$
Hint: For the function to be continuous at $\mathrm{x}=1$
$
\begin{aligned}
& \lim _{x \rightarrow-1} f(x)=f(-1) \\
& \lim _{x \rightarrow-1} \frac{x^2-1}{x^3+1}=p \\
& \lim _{x \rightarrow-1} \frac{(x-1)(x+1)}{(x+1)\left(x^2-x+1\right)}=p \\
& \frac{-2}{1+1+1}=p \Rightarrow p=-2 / 3
\end{aligned}
$

Question 24.
Let $f$ be a continuous function on $[2,5]$. If $f$ takes only rational values for all $x$ and $f(3)=12$, then $f(4.5)$ is equal to
(a) $\frac{f(3)+f(4.5)}{7.5}$
(b) 12
(c) 17.5
(d) $\frac{f(4.5)-f(3)}{1.5}$
Solution:
(b) 12
Question 25 .
Let a function $\mathrm{f}$ be defined by $f(x)=\frac{x-|x|}{x}$ for $\mathrm{x} \neq 0$ and $f(0)=2$. Then $\mathrm{f}$ is
(a) Continuous nowhere
(b) Continuous everywhere
(c) Continuous for all $x$ except $x=1$
(d) Continuous for all $x$ except $x=0$
Solution:
(d) Continuous for all $x$ except $x=0$
Hint:
$
\begin{aligned}
& f(x)=\left\{\begin{array}{cc}
\frac{x-|x|}{x} & x \neq 0 \\
2 & x=0
\end{array}\right. \\
& \lim _{x \rightarrow 0^{-}} f(x)=\lim _{x \rightarrow 0^{-}} \frac{x-(-x)}{x}=\lim _{x \rightarrow 0^{-}} \frac{2 x}{x}=2 \\
& \lim _{x \rightarrow 0^{+}} f(x)=\lim _{x \rightarrow 0^{+}} \frac{x-x}{x}=\lim _{x \rightarrow 0^{+}}=0 . \\
& \lim _{x \rightarrow 0^{-}} f(x) \neq \lim _{x \rightarrow 0^{+}} f(x) \\
& \therefore \mathrm{f}(\mathrm{x}) \text { is not continuous at } \mathrm{x}=0 \\
& \Rightarrow \mathrm{f}(\mathrm{x}) \text { is continuous for all except } \mathrm{x}=0
\end{aligned}
$