Exercise 1.5 - Chapter 1 - Matrices and Determinants - 11th Business Maths Guide Samacheer Kalvi Solutions
Updated On 26-08-2025 By Lithanya
You can Download the Exercise 1.5 - Chapter 1 - Matrices and Determinants - 11th Business Maths Guide Samacheer Kalvi Solutions with expert answers for all chapters. Perfect for Tamil & English Medium students to revise the syllabus and score more marks in board exams. Download and share it with your friends
Share this to Friend on WhatsApp
Exercise 1.5
Text Book Back Questions and Answers
Choose the Correct Answer.
Question 1.
The value of x if

(a) 0, -1
(b) 0, 1
(c) -1, 1
(d) -1, -1
Answer:
(b) 0, 1
Hint:
0 – 1[x2 – x] + 0 = 0
⇒ x2 – x = 0
⇒ x(x – 1) = 0
⇒ x = 0 (or) x = 1
Question 2.
The value of

(a) xyz
(b) x + y + z
(c) 2x + 2y + 2z
(d) 0
Answer:
(d) 0
Hint:

= 0 (C1 and C2 are proportional)
Question 3.
The cofactor of -7 in the determinant

(a) -18
(b) 18
(c) -7
(d) 7
Answer:
(b) 18
Hint:
A cofactor of -7 =

= 0 + 18
= 18
Question 4.

(a) Δ
(b) -Δ
(c) 3Δ
(d) -3Δ
Answer:
(b) -Δ
Hint:

Question 5.
The value of the determinant

(a) abc
(b) 0
(c) a2b2c2
(d) -abc
Answer:
(c) a2b2c2
Hint:

Question 6.
If A is square matrix of order 3 then |kA| is:
(a) k|A|
(b) -k|A|
(c) k3|A|
(d) -k3|A|
Answer:
(c) k3|A|
Question 7.
adj (AB) is equal to:
(a) adj A adj B
(b) adj AT adj BT
(c) adj B adj A
(d) adj BT adj AT
Answer:
(c) adj B adj A
Question 8.
The inverse matrix of


Question 9.
If A =
such that ad – bc ≠ 0 then A-1 is:

Hint:

Question 10.
The number of Hawkins-Simon conditions for the viability of input-output analysis is:
(a) 1
(b) 3
(c) 4
(d) 2
Answer:
(d) 2
Question 11.
The inventor of input-output analysis is:
(a) Sir Francis Galton
(b) Fisher
(c) Prof. Wassily W. Leontief
(d) Arthur Cayley
Answer:
(c) Prof. Wassily W. Leontief
Question 12.
Which of the following matrix has no inverse?

Question 13.
Inverse of 

Answer:

Question 14.

Question 15.
If A and B non-singular matrix then, which of the following is incorrect?
(a) A2 = I implies A-1 = A
(b) I-1 = I
(c) If AX = B then X = B-1A
(d) If A is square matrix of order 3 then |adj A| = |A|2
Answer:
(c) If AX = B then X = B-1A
Hint:
If AX = B then X = A-1B so, X = B-1A is incorrect.
Question 16.
The value of

(a) 5
(b) 4
(c) 0
(d) -3
Answer:
(c) 0
Hint:

[Take out 4 from R2 and -3 from R3]
= 0 (∵ R2 ≡ R3)
Question 17.
If A is an invertible matrix of order 2 then det (A-1) be equal
(a) det (A)

(c) 1
(d) 0
Answer:

Question 18.
If A is 3 × 3 matrix and |A| = 4 then |A-1| is equal to:

Question 19.
If A is a square matrix of order 3 and |A| = 3 then |adj A| is equal to:
(a) 81
(b) 27
(c) 3
(d) 9
Answer:
(d) 9
Hint:
|adj A| = |A|2 = 32 = 9
Question 20.
The value of

(a) 1
(b) 0
(c) -1
(d) -xyz
Answer:
(b) 0
Hint:

Question 21.
If A =
, then |2A| is equal to:
(a) 4 cos 2θ
(b) 4
(c) 2
(d) 1
Answer:
(b) 4
Hint:
|2A| = 22 |A|

= 4 [cos2θ + sin2θ]
= 4 × 1
= 4
Question 22.
If Δ =
and Aij is cofactor of aij, then value of Δ is given by:
(a) a11A31 + a12A32 + a13A33
(b) a11A11 + a12A21 + a13A31
(c) a21A11 + a22A12 + a23A13
(d) a11A11 + a21A21 + a31A31
Answer:
(d) a11A11 + a21A21 + a31A31
Question 23.
If
then the value of x is:

Answer:

Question 24.

(a) -5
(b) -125
(c) -25
(4) 0
Answer:
(b) -125
Hint:

Question 25.
If any three rows or columns of a determinant are identical then the value of the determinant is:
(a) 0
(b) 2
(c) 1
(d) 3
Answer:
(a) 0
