Exercise 4.2 - Chapter 4 - Trigonometry - 11th Business Maths Guide Samacheer Kalvi Solutions
Updated On 26-08-2025 By Lithanya
You can Download the Exercise 4.2 - Chapter 4 - Trigonometry - 11th Business Maths Guide Samacheer Kalvi Solutions with expert answers for all chapters. Perfect for Tamil & English Medium students to revise the syllabus and score more marks in board exams. Download and share it with your friends
Share this to Friend on WhatsApp
Exercise 4.2
Text Book Back Questions and Answers
Question 1.
Find the values of the following:
(i) cosec 15°
(ii) sin (-105°)
(iii) cot 75°
Solution:

Consider sin 15° = sin(45° – 30°)
= sin 45° cos 30° – cos 45° sin 30°


(ii) sin (-105°) = -sin (105°) (∵ sin (-θ) = – sin θ)
= -[sin(60° + 45°)]
= -[sin 60° cos 45° + cos 60° sin 45°]


Consider tan 75° = tan (30° + 45°)


Question 2.
Find the values of the following:
(i) sin 76° cos 16° – cos 76° sin 16°

(iii) cos 70° cos 10° – sin 70° sin 10°
(iv) cos2 15° – sin2 15°
Solution:
(i) Given that, sin 76° cos 16° – cos 76° sin 16° (∴ This is of the form sin(A – B))
= sin(76° – 16°)
= sin 60°


(iii) Given that cos 70° cos 10° – sin 70° sin 10°
(This is of the form of cos (A + B), A = 70°, B = 10°)
= cos (70° + 10°)
= cos 80°
(iv) cos2 15° – sin2 15°
[∵ cos 2A = cos2 A – sin2 A, Here A = 15°]
= cos (2 × 15°)
= cos 30°

Question 3.

find the values of the following:
(i) cos(A + B)
(ii) sin(A – B)
(iii) tan(A – B)
Solution:





[B lies in 3rd quadrant. tan B is positive.]
(i) cos(A + B) = cos A cos B – sin A sin B

(ii) sin(A – B) = sin A cos B – cos A sin B

(iii) tan(A – B)

Question 4.



Question 5.
Prove that 2 tan 80° = tan 85° – tan 5°.
Solution:
Consider tan 80° = tan(85° – 5°)


∴ 2 tan 80° = tan 85° – tan 5°
Hence Proved.
Question 6.




Question 7.
If A + B = 45°, prove that (1 + tan A) (1 + tan B) = 2 and hence deduce the value of 
Solution:
Given A + B = 45°
tan (A + B) = tan 45°

tan A + tan B = 1 – tan A . tan B
tan A + tan B + tan A tan B = 1
Add 1 on both sides we get,
(1 + tan A) + tan B + tan A tan B = 2
1(1+ tan A) + tan B (1 + tan A) = 2
(1 + tan A) (1 + tan B) = 2 ……. (1)

Question 8.
Prove that
(i) sin(A + 60°) + sin(A – 60°) = sin A.
(ii) tan 4A tan 3A tan A + tan 3A + tan A – tan 4A = 0
Solution:
(i) LHS = sin (A + 60°) + sin (A – 60°)
= sin A cos 60° + cos A sin 60° + sin A cos 60° – cos A sin 60°
= 2 sin A cos 60°

= sin A
= RHS
(ii) 4A = 3A + A
tan 4A = tan (3A + A)

on cross multiplication we get,
tan 3A + tan A = tan 4A (1 – tan 3A tan A) = tan 4A – tan 4A tan 3A tanA
i.e., tan 4A tan 3A tan A + tan 3A + tan A = tan 4A
(or) tan 4A tan 3A tan A + tan 3A + tan A – tan 4A = 0
Question 9.
(i) If tan θ = 3 find tan 3θ
(ii) If sin A = 12/13, find sin 3A.
Solution:
(i) tan θ = 3


We know that sin 3A = 3 sin A – 4 sin3 A

Question 10.
If sin A = 3/5, find the values of cos 3A and tan 3A.
Solution:



Question 11.
Prove that

Solution:


Question 12.
If tan A – tan B = x and cot B – cot A = y prove that cot(A – B)

Solution:


Hence proved.
Question 13.
If sin α + sin β = a and cos α + cos β = b, then prove that cos(α – β)

Solution:
Consider a2 + b2 = sin2α + sin2β + 2 sin α sin β + cos2α + cos2β + 2 cos α cos β
a2 + b2 = (sin2α + cos2α) + (sin2β + cos2β) + 2[cos α cos β + sin α sin β]
a2 + b2 = 1 + 1 + 2 cos(α – β)

Question 14.
Find the value of tan π/8.
Solution:
Method 1:


On cross multiplication we get


Here a = 1, b = 2, c = -1


Method 2:



Method 3:
consider tan A 



Question 15.

Solution:
Given that tan 
We wish to find tan(α + 2β)



