Exercise 4.3 - Chapter 4 - Trigonometry - 11th Business Maths Guide Samacheer Kalvi Solutions
Updated On 26-08-2025 By Lithanya
You can Download the Exercise 4.3 - Chapter 4 - Trigonometry - 11th Business Maths Guide Samacheer Kalvi Solutions with expert answers for all chapters. Perfect for Tamil & English Medium students to revise the syllabus and score more marks in board exams. Download and share it with your friends
Share this to Friend on WhatsApp
Exercise 4.3
Text Book Back Questions and Answers
Question 1.
Express each of the following as the sum or difference of sine or cosine:






Question 2.
Express each of the following as the product of sine and cosine
(i) sin A + sin 2A
(ii) cos 2A + cos 4A
(iii) sin 6θ – sin 2θ
(iv) cos 2θ – cos θ
Solution:


Question 3.
Prove that
(i) cos 20° cos 40° cos 80° = 1/8
(ii) tan 20° tan 40° tan 80° = √3.
Solution:


(Multiply and divide by 2)


[∵ sin(180° – θ) = sin θ]
(ii) tan 20° tan 40° tan 80°

Consider sin 20° × sin 40° sin 80°
= sin 20° sin (60° – 20°) sin (60° + 20°)
= sin 20° [sin2 60° – sin2 20°]3


Question 4.
Prove that
(i) (cos α – cos β)2 + (sin α – sin β)2

(ii) sin A sin(60° + A) sin(60° – A) = sin 3A
Solution:
(i) LHS = (cos α – cos β)2 + (sin α – sin β)2

(ii) LHS = 4 sin A sin (60° + A) . sin (60° – A)
= 4 sin A {sin (60° + A) . sin (60° – A)}
= 4 sin A {sin2 60° – sin2 A}
= 4 sin A {3/4 – sin2 A}
= 3 sin A – 4 sin3 A
= sin 3A
= RHS
Question 5.
Prove that
(i) sin (A – B) sin C + sin (B – C) sin A + sin(C – A) sin B = 0

Solution:
Consider sin (A – B) sin C
= (sin A cos B – cos A sin B) sin C
= sin A cos B sin C – cos A sin B sin C …….. (1)
Similarly sin(B – C) sin A = sin B cos C sin A – cos B sin C sin A …….. (2)
[Replace A by B, B by C, C by A in (1)]
and sin(C – A) sin B [Replace A by B, B by C, C by A in (2)]
= sin C cos A sin B – cos C sin A sin B …….. (3)
Adding (1), (2) and (3) we get
sin (A – B) sin C + sin (B – C) sin A + sin(C – A) sin B = 0




Question 6.
Prove that

Solution:





Question 7.
Prove that cos 20° cos 40° cos 60° cos 80° 
Solution:
LHS = cos 20° cos 40° cos 60° cos 80°


[multiply and divide by 2]

Hence Proved.
Question 8.
Evaluate:
(i) cos 20° + cos 100° + cos 140°
(ii) sin 50° – sin 70° + sin 10°
Solution:
(i) LHS = (cos 20° + cos 100°) + cos 140°

= cos 40° – cos 40°
= 0
Hence Proved.
(ii) LHS = (sin 50° – sin 70°) + sin 10°

= -sin 10° + sin 10°
= 0
= RHS
Question 9.

Solution:
Given that cos A + cos B = ½

Also given that sin A + sin B = ¼


Question 10.
If sin(y + z – x), sin(z + x – y), sin(x + y – z) are in A.P, then prove that tan x, tan y and tan z are in A.P.
Solution:
In A.P. commom difference are equal, namely t2 – t1 = t3 – t2
sin(z + x – y) – sin(y + z – x) = sin(x + y – z) – sin(z + x – y)


cos z sin (x – y) = cos x sin (y – z)
cos z (sin x cos y – cos x sin y) = cos x (sin y cos z – cos y sin z)
Divide bothsides by cos x cos y cos z we get

tan x – tan y = tan y – tan z
Multiply both sides by (-1) we get,
tan y – tan x = tan z – tan y
This means tan x, tan y, and tan z are in A.P.
Hence proved.
Question 11.
If cosec A + sec A = cosec B + sec B prove that

Solution:
Given that cosec A + sec A = cosec B + sec B

Arrange T-ratios of the sine and cosine in the separate side


