Exercise 4.5 - Chapter 4 - Trigonometry - 11th Business Maths Guide Samacheer Kalvi Solutions
Updated On 26-08-2025 By Lithanya
You can Download the Exercise 4.5 - Chapter 4 - Trigonometry - 11th Business Maths Guide Samacheer Kalvi Solutions with expert answers for all chapters. Perfect for Tamil & English Medium students to revise the syllabus and score more marks in board exams. Download and share it with your friends
Share this to Friend on WhatsApp
Exercise 4.5
Text Book Back Questions and Answers
Question 1.
The degree measure of π8 is:
(a) 20°60′
(b) 22°30′
(c) 22°60′
(d) 20°30′
Answer:
(b) 22°30′
Hint:
We know that, one radian


Question 2.
The radian measure of 37°30′ is:

Answer:

Hint:

Question 3.
If tan θ =
and θ lies in the first quadrant then cos θ is:

Answer:

Hint:


Question 4.
The value of sin 15° is:

Answer:

Question 5.
The value of sin(-420°)

Answer:

Hint:
sin(-420°) = -sin(420°) [∵ sin(-θ) = -sin θ]
= -sin(360° + 60°)
= -sin 60°

Question 6.
The value of cos(-480°) is:

Answer:

Hint:
cos(-480°) = cos 480° [∵ cos(-θ) = cos θ]
= cos(360° + 120°)
= cos 120°
= cos(180° – 60°)
= -cos 60°

Question 7.
The value of sin 28° cos 17° + cos 28° sin 17°

Answer:

Hint:
sin 28° cos 17° + cos 28° sin 17° = sin(28° + 17°)
This is of the form sin(A + B), A = 28°, B = 17°
= sin 45°

Question 8.
The value of sin 15° cos 15° is:
(a) 1

Answer:

Question 9.
The value of sec A sin(270° + A) is:
(a) -1
(b) cos2 A
(c) sec2 A
(d) 1
Answer:
(a) -1
Hint:

Question 10.
If sin A + cos A = 1 then sin 2A is equal to:
(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) 1/2
Answer:
(c) 0
Hint:
Given sin A + cos A = 1
Squaring both sides we get
sin2 A + cos2 A + 2 sin A cos A = 1
1 + sin 2A = 1
sin 2A = 0
Question 11.
The value of cos2 45° – sin2 45° is:

Answer:
(c) 0
Hint:
cos2 45° – sin2 45°
= cos 2 × 45° (∵ cos2 A – sin2 A = cos 2A)
= cos 90°
= 0
Question 12.
The value of 1 – 2 sin2 45° is:
(a) 1

Answer:
(d) 0
Hint:
1 – 2 sin2 45°
= cos(2 × 45°) [∵ cos 2A = 1 – 2 sin2 A]
= cos 90°
= 0
Question 13.
The value of 4 cos3 40° – 3 cos 40° is

Answer:
(b) −1/2
Hint:
4 cos3 40° – 3 cos 40°
= cos (3 × 40°) [∵ cos 3A = 4 cos3 A – 3 cos A]
= cos 120°
= cos (180° – 60°)
= -cos 60°

Question 14.
The value of


Question 15.
If sin A = then 4 cos3 A – 3 cos A is:
(a) 1
(b) 0

sin A = sin 30°
∴ A = 30°
[∵ 4 cos3 A – 3 cos A = cos 3A]
= cos(3 × 30°)
= cos 90°
= 0
Question 16.
The value of


Question 17.
The value of cosec-1


Question 18.

Answer:

Question 19.
If α and β be between 0 





Question 20.

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer:
(c) 3
Hint:
Given tan


Question 21.

(c) 1 – tan x
(d) 1 + tan x
Answer:



Question 22.



Question 23.
The value of


Question 24.
If p sec 50° = tan 50° then p is:
(a) cos 50°
(b) sin 50°
(c) tan 50°
(d) sec 50°
Answer:
(b) sin 50°
Hint:
p sec 50° = tan 50°

Question 25.

(a) cos2 x – sin2 x
(b) sin2 x – cos2 x
(c) 1
(d) 0
Answer:
(d) 0
Hint:

= cos x × sin x – cos x × sin x
= 0
